Nemes Attila és a Bacarobo Kupa
|
A Kitchen Budapest és a Trafó közös célkitűzése, hogy erősítsék a robotokkal, robotikával foglalkozó, ez iránt érdeklődő szcénát Budapesten és Európában, ezért kerül megrendezésre hazánkba a Bacarobo Kupa.
A Bacarobo egyébként egy hülyerobot-verseny, amely először hagyja el Japánt. Nemes Attila kurátorral beszélgettünk a városról és a robotokról.  
 
- Mi a kedvenc helyed Budapesten, és miért?
  
- A külvárosok, mert mindig fel lehet fedezni egy új világot, érdekes helyi arcokat. Hagyományosan a belvárosok adják a legtöbb témát, valójában a külvárosokban történnek a legérdekesebb dolgok. Hamis az a kép, amely szerint a belvároson túl csak lakótelepek és kertes házas utcák vannak. Minden város rengeteg kisebb mikroközeget tartalmaz, amik mindig izgattak. Több évet éltem Kaliforniában és először San Joséban találkoztam egy emberrel, aki elmesélte, soha nem járt még San Franciscóban sem, ami kb. egy 20 perces út gyorsvasúttal. Sokat dumáltunk és rájöttem, hogy azok a helyek, amiket megmutatott, egy óriás világot alkotnak. Talán ez volt az a pont, amitől minden városban az első dolgom, hogy metróra ülök és elhagyom a „belső gyűrűt.” Budapest is nagyon izgalmas város, elképesztő lehetőségekkel, érdemes kalandozni benne. 
 
- Autó- vagy bringapárti vagy?
 
- Imádom az autókat és bicajozok is, mindkettőt szeretem. Az autót két dolog miatt: a gyorsulás és a szabadság, a bicajt azért, mert nincs fal a környezet és köztem. Bicajozni inkább a városon kívül szeretek, nagyobb távokat, akár több napot is. Mivel az egész város területén mozgok, autó nélkül nem lenne hatékony az életem, tömegközlekedéssel átszelni Budapestet gyorsan szinte lehetetlen, a közlekedés inkább belvárosra szervezett, külső területek között alig vannak összeköttetések. Ha már a bicajozásról dumálunk, akkor azért elmondom, hogy a kedvenc sportjaim a vízhez kötődnek inkább, az úszás és a szörf a két nagy szerelem. 
 
- Ha te alkothatnál egy várost, az milyen lenne?   
 
- Minden városalkotó utópia megbukott, a város magától alakul, nem lehet tervezni :) Épp most láttam Madridban egy érdekes kiállítást a dél-amerikai modernista építészeti utópiák történetéről. Nagyon tetszik, hogy voltak korok, amikor komolyan gondolták, hogy lehet ideális városokat tervezni és megépíteni, akár egyben kiönteni betonból. Ma őrületnek tűnik, de érthető, hogy volt, amikor reálisnak tűnt egy olyan demokratikus építészet, ami mindenkit egységesen kezel és szolgál ki. Persze tudjuk, hogy ezek a vágyak nem valósultak meg, és minden elkezdett megapoliszt szinte felismerhetetlenségig kaptak szét, laktak be a felhasználói. Szóval nem hiszek az ideális városban, inkább azokban a helyekben, ahol a város lakóinak szokásait követi az építészet, ahol kitaposnak egy ösvényt, ott kiépítünk, ahol vízhez járunk, ott strandot fejlesztünk stb.  
 
- Számodra mitől vicces egy robot: a kinézetétől vagy inkább a mozdulataitól? 
 
- Mindkettő lehet vicces, leginkább az, amit csinál, mert az mindig valami emberi, csak bénán (nevet). A robotok, akár ipari robotok, akár vicces játékok, valami emberi tudást utánoznak, vagy helyettesítenek. A robotok tulajdonképpen saját vágyaink, saját erőfeszítéseink stb. Azt szoktuk meg, hogy a robotok valami hasznos dolgot csinálnak, és ebbe nem tartozik bele a humor, pedig a vicc is hasznos dolog. Megnevettetni embereket hasznos, úgyhogy igazából a haszontalan hülye robotok is hoznak a konyhára, ha mást nem: nevetést. 
 
- Van kedvenc filmes vagy rajzfilmes robotod? 
 
- R2D2 szerintem egy nagyon szerethető kis robot és sok ember örülne, ha egy ilyen társ lenne vele. A Csillagok háborújában pont az jön át, hogy a R2D2 nemcsak egy darab technológia, hanem analitikus módon, akár érzelmeket és értelmezni képes „lény”. Persze ugyanez igaz 3CPO-ra is vagy az AI-ban látható, emberi formát öltött kiborgokra is.  
 
- Ha tervezhetnél ilyet, mi az, amit biztosan beépítenél (beleképzelnél) egy robotok lakta városba?
 
- A robotok lakta város fogalmát nem tudom értelmezni, mert szerintem a robotoknak csak emberek vonatkozásában van értelme. Azt viszont el tudom képzelni, ha a személyi robotok elterjednek, lesznek a kisállatok kényeztetéséhez hasonló szolgáltatások. Például robotkozmetika, robotdivat, robothordó táska, robotülés az autókba, de akár szellemvasút robotoknak, ahová a gyerekek vihetik el kedvenc robotjukat kikapcsolódni. 
 
- Miért kellenek hülye robotok?  
 
- Mert jó tükröt tartanak az emberi hülyeségnek. A robotépítőknek jó a humora. Már sokat dumáltam erről, de a robot pont olyan, mint egy mobiltelefon. A mobilt elsősorban azért vesszük, hogy telefonáljunk, de az idő legnagyobb részében nem telefonálásra használjuk, hanem órának, zenehallgatásra, videó nézésére, játékra, divatkelléknek stb. Ha lesznek személyi robotok, szerintem azoknál is nagyon fontosak lesznek a pluszfunkciók. Miután elkészítette a reggelit, lehet, hogy táncolni fog vagy énekelget, mint a Nabaztag, vagy görkorizgatni kezd a konyhában, nem tudom, de remélem, nem valami komolykodó design-juk lesz. 

Ha kicsit tudnánk japánul, rögtön sejtenénk, hogy valami nem stimmel. „Bak” ugyanis japánul annyit tesz: buta, hülye. 

 
A Bacarobot a japán Maywa Denki csoport alapítója, Tosa Nobumichi szervezte meg először Tokióban, ahol azóta is évről évre megrendezik a hülye robotok vetélkedőjét.
 
2010.08.09
|
Új hozzászólás
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Ismételd meg:


2015. április 1., szerda

Hugó
A harmincöt éves fiatalember a Duran Durantól Robbie Williamsen át a Caribouig mindenkinek készített már vonóshangszerelést.
Lengyelország vitathatatlanul legjobb world music zenekara, a szláv népzenét modern nagyvárosi stílusokkal ötvöző Warsaw Village Band két évvel ezelőtti Sziget fesztiválos koncertje után visszatér Budapestre.
Örök életű fénylények vagyunk
Pataky Attila
(Magyar Nemzet)
A titkos hatalom mindent kidolgozott már, hogy teljesen az uralmuk alá hajtsák az emberiséget, a bankrendszertől kezdve a testünkbe ültetett chipekig megvannak a tervek. És ha ez sikerül, akkor végünk.
9
20
B-kategóriás gagyival népszerűsítenék Tokajt
Kántor Endre
(Borravaló)
Sikerült egy olyan népszerűsítő filmet összehozni Tokajról, amely egy az egyben idézi a 80-as évek klasszik 3 puttonyos aszúinak világát. Avíttas, értelmetlen és inkább rombol, mint épít.
1
Tagok: túl az 1 millión
Copyright © 2014
Ingyenes Műsorújság Kft. az Est Media Group tagja.