Fellépők

Kedvenc helyek

Komolyzenei koncertek

E.Z. Basic: Hocus Focus
|
est.hu:
8/10
|
olvasói:
9/10 (112)
(szerzői kiadás)

A klasszikusabb, melankolikusabb zenei világban mozgó Amber Smith (rePRINT) és a garázs-rockban gyökerező Moog (Sold For Tomorrow) után a hazai indie-pop színtér többi együttese is szépen lassan eljut a nagylemez-megjelenésig. 2007 őszére a groove-osabb, szintetikusabb vonal képviselőin volt a sor: a magyar és angol szövegű dalokat vegyítő Hangmás (Funeral Party Budapest) mellett a kizárólag angolul éneklő E.Z. Basic is elkészíthette első albumát.
Az E.Z. Basic szegedi megalakítása Szarvas Árpád dalszerző-gitáros-énekes és Pesztalics Dénes basszusgitáros nevéhez fűződik, akik eleinte duóként, amolyan szobazenekarként, de már konkrét (a new wave és poszt-punk hangzást egy kis elektronikával keverő) zenei elképzelésekkel működtek. Történetükben a fordulópontot egy 2004-es budapesti koncert fellépés jelentette a Puzzle előzenekaraként, majd egy évre rá a Supersonicból ismert Tóth András dobos csatlakozott harmadik tagként, akinek köszönhetően sokkal teltebb, energikusabb lett a hangzás (az idővel fővárosi székhelyűvé vált együttes persze továbbra is használt előre rögzített, programozott alapokat a komplett zenei hatás érdekében). A dalaiban a Joy Division- és Interpol-féle komorságot a Primal Scream, Jesus And Mary Chain és House Of Love gitárfüggöny alól is kihallatszó popérzékenyéségével összekeverő és feldobó, minimalista „csináld magad!” hozzáállású, de aprólékos, szorgos munkával haladó E.Z. Basic a demófelvételek, a sikeres koncertek és a 2007 elején kijött E.Z. To Say című EP után most a PANKKK-program támogatásának köszönhetően végre egy teljes albumon is megmutathatja magát. 
 
Az album első része egyértelműen a slágeres, húzós, hasonló elemekből, de jól felépített, fülbemászó refrénekkel megtámogatott számokra koncentrál: az L6 a Shadows-gitáros kezdésével és szaggatott diszkódobjával, a hangszerfelelgetős nyitányú Guilloteen az ügyes kiállás-szóló megoldásával, az El Topo a feszes ritmusszekciójával gond nélkül elképzelhető lenne szigetországi produkcióként is, míg a Coca-Colonize Me játékos szintitémájával, majd lüktető dob- és basszusjátékával akár Bravery-szám is lehetne. Stílusát tekintve a Polaroid és a Plot Hole tér el leginkább az előzőektől: ezek a számok hangulatukban és dallamvilágukban is sokkal inkább a nyolcvanas, kilencvenes évekbeli példaképeket interpretálják, ám utánuk a zárószám felvezetőjeként funkcionáló (foreverendeavour) kicsit kidolgozatlan, se nem elég elszállós, se nem elég hangsúlyos. Az E.Z. To Say című hatszámos EP-ről négy dal került át a nagylemezre, ráadásul a komorabb hangvételű Nice 1 című nyitó sláger mellett a záró I Can Only Break Your Heart a korai demókról is ismerős lehet (az utóbbinál ügyes változtatás volt az EP-verzióhoz képest a félperces intrót a szám végére tenni, és így konkrét levezetést adni az egész albumnak), ám az eredetileg akusztikus Sonny Cute teljes zenekarra hangszerelt változatát talán kár volt a páros vokálokkal kiegészíteni.  
 
Az E.Z. Basic a koncertprodukciót tekintve nem mentes a problémáktól (a zenekar és a közönség közti „fal”, a finom és udvarias énekhang időnkénti hamissága stb.), de az ügyes dalszerzés, -építkezés és -kidolgozás a zenekar nagy erőssége, és ez a stúdiómunka jól tükrözi, kiemeli ezeket a pozitívumokat. A Hocus Focus (ez a cím is a zenekarra jellemző nyelvi játékosság példája) egy összeszedett, egységes és slágeres hangzású, igencsak biztató debütáló album, mely a kötelező stíluselemek és nyilvánvaló hasonlóságok ellenére bizonyítja, hogy az új hullámot és poszt-punkot megidéző és modernizáló gitárzenék egyre népesebb világán belül Magyarországon is lehet figyelemreméltót produkálni. 
Horváth Kristóf
2007.11.15
|
Új hozzászólás
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Ismételd meg:


2015. április 27., hétfő

Zita, Mariann
A régóta várt Argo 2. áprilisban végre megérkezik a mozikba. Árpa Attila kultikussá vált filmjének főhősei, élükön Balog Tibivel és a bandájával (Bodri, Tyson, Pszicho) most visszatérnek és új kalandokba bonyolódnak a filmvásznon.
Hősök, alkeszek, robotok, betegek ? filmmustra a Titanic fesztiválról
mcgregor
(Mandiner blog)
Filmmustránk az ötvenes évekbeli Algériától a jövő robotjaiig, konteós sztoriktól a horror-vígjátékokig, széteső emberi sorsoktól a klasszikus drámákig.
2
A zsidóság szerepe Tokaj-Hegyalja borászatában
Ungváry Krisztián
(Heti Válasz)
A zsidók a jól pörkölt és kénnel is kezelt tölgyfahordók használatát részesítették előnyben és sokkal gyakrabban használtak új hordókat, mint a keresztények.
1
Tagok: túl az 1 millión
Copyright © 2014
Ingyenes Műsorújság Kft. az Est Media Group tagja.