Fellépők

Kedvenc helyek

Komolyzenei koncertek

E.Z. Basic: Hocus Focus
|
est.hu:
8/10
|
olvasói:
9/10 (112)
(szerzői kiadás)

A klasszikusabb, melankolikusabb zenei világban mozgó Amber Smith (rePRINT) és a garázs-rockban gyökerező Moog (Sold For Tomorrow) után a hazai indie-pop színtér többi együttese is szépen lassan eljut a nagylemez-megjelenésig. 2007 őszére a groove-osabb, szintetikusabb vonal képviselőin volt a sor: a magyar és angol szövegű dalokat vegyítő Hangmás (Funeral Party Budapest) mellett a kizárólag angolul éneklő E.Z. Basic is elkészíthette első albumát.
Az E.Z. Basic szegedi megalakítása Szarvas Árpád dalszerző-gitáros-énekes és Pesztalics Dénes basszusgitáros nevéhez fűződik, akik eleinte duóként, amolyan szobazenekarként, de már konkrét (a new wave és poszt-punk hangzást egy kis elektronikával keverő) zenei elképzelésekkel működtek. Történetükben a fordulópontot egy 2004-es budapesti koncert fellépés jelentette a Puzzle előzenekaraként, majd egy évre rá a Supersonicból ismert Tóth András dobos csatlakozott harmadik tagként, akinek köszönhetően sokkal teltebb, energikusabb lett a hangzás (az idővel fővárosi székhelyűvé vált együttes persze továbbra is használt előre rögzített, programozott alapokat a komplett zenei hatás érdekében). A dalaiban a Joy Division- és Interpol-féle komorságot a Primal Scream, Jesus And Mary Chain és House Of Love gitárfüggöny alól is kihallatszó popérzékenyéségével összekeverő és feldobó, minimalista „csináld magad!” hozzáállású, de aprólékos, szorgos munkával haladó E.Z. Basic a demófelvételek, a sikeres koncertek és a 2007 elején kijött E.Z. To Say című EP után most a PANKKK-program támogatásának köszönhetően végre egy teljes albumon is megmutathatja magát. 
 
Az album első része egyértelműen a slágeres, húzós, hasonló elemekből, de jól felépített, fülbemászó refrénekkel megtámogatott számokra koncentrál: az L6 a Shadows-gitáros kezdésével és szaggatott diszkódobjával, a hangszerfelelgetős nyitányú Guilloteen az ügyes kiállás-szóló megoldásával, az El Topo a feszes ritmusszekciójával gond nélkül elképzelhető lenne szigetországi produkcióként is, míg a Coca-Colonize Me játékos szintitémájával, majd lüktető dob- és basszusjátékával akár Bravery-szám is lehetne. Stílusát tekintve a Polaroid és a Plot Hole tér el leginkább az előzőektől: ezek a számok hangulatukban és dallamvilágukban is sokkal inkább a nyolcvanas, kilencvenes évekbeli példaképeket interpretálják, ám utánuk a zárószám felvezetőjeként funkcionáló (foreverendeavour) kicsit kidolgozatlan, se nem elég elszállós, se nem elég hangsúlyos. Az E.Z. To Say című hatszámos EP-ről négy dal került át a nagylemezre, ráadásul a komorabb hangvételű Nice 1 című nyitó sláger mellett a záró I Can Only Break Your Heart a korai demókról is ismerős lehet (az utóbbinál ügyes változtatás volt az EP-verzióhoz képest a félperces intrót a szám végére tenni, és így konkrét levezetést adni az egész albumnak), ám az eredetileg akusztikus Sonny Cute teljes zenekarra hangszerelt változatát talán kár volt a páros vokálokkal kiegészíteni.  
 
Az E.Z. Basic a koncertprodukciót tekintve nem mentes a problémáktól (a zenekar és a közönség közti „fal”, a finom és udvarias énekhang időnkénti hamissága stb.), de az ügyes dalszerzés, -építkezés és -kidolgozás a zenekar nagy erőssége, és ez a stúdiómunka jól tükrözi, kiemeli ezeket a pozitívumokat. A Hocus Focus (ez a cím is a zenekarra jellemző nyelvi játékosság példája) egy összeszedett, egységes és slágeres hangzású, igencsak biztató debütáló album, mely a kötelező stíluselemek és nyilvánvaló hasonlóságok ellenére bizonyítja, hogy az új hullámot és poszt-punkot megidéző és modernizáló gitárzenék egyre népesebb világán belül Magyarországon is lehet figyelemreméltót produkálni. 
Horváth Kristóf
2007.11.15
|
Új hozzászólás
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Ismételd meg:


2014. december 21., vasárnap

Tamás
Három elkeseredett, különböző korú nőt (Ónodi Eszter, Csákányi Eszter és Törőcsik Franciska) egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet.
A kiállítás a 19. század végi és 20. század eleji otthoni és hivatásszerű hazai vendéglátás tereit mutatja be egy városi skanzen jellegét öltve, elsősorban enteriőrökön keresztül.
Karácsonyi ajándéktippek férfiaknak
Bukovics Martin
(Awesome Ends With Us)
Mindjárt itt a karácsony, de még mindig ötleted sincs mit vegyél Neki? Segítünk!
3
5
Kell-e még elemezgetni egy bor árát?
Ripka Gergely
(Táncoló Medve)
Talán már túl vagyunk azon, hogy egy bornak az ára tarkón vágjon minket. Facepalmozó-szkeptikusok úgyis lesznek mindig, ahogy kíváncsi hedonisták és rajongók is.
1
Tagok: túl az 1 millión
Copyright © 2014
Ingyenes Műsorújság Kft. az Est Media Group tagja.